Завишени нива на замърсяване на въздуха в цялата страна са регистрирани през последната седмица.

Над пет пъти повишено ниво на фините прахови частици във въздуха е регистрирано през изминалата седмица в Плевен, Шумен и Горна Оряховица.

Това съобщиха за bTV от Изпълнителната агенция по околната среда.

Мръсен е бил въздухът и в Перник и Видин, където праходите частици са били четири пъти над нормата.

Самата норма е 50 микрограма на кубически метър.

Оказва се, че студените дни са и причина за мръсен въздух. Причината е отоплението с твърдо гориво - дърва и въглища. Експерти препоръчват да се използват само сухи дърва, при изгарянето, на които не се замърсява атмосферата.

Лекари съветват при замърсен въздух да носим санитарна маска, за да се предпазим от вдишване на замърсяванията. Подобни маски са изключително популярни в страни като Китай, където в рамките на месец неколкократно беше обявена червен трвога от замърсяване.

Снимка: Reuters

Препоръчва се при прекомерни замърсявания на въздуха да не се спортува на открито или в краен случай да се избират паркове. Тютюнопушенето допълнително влошава здравето, когато се практикува на силно замърсени места. Специалисти препоръчват да се избягват места с интензивен трафик, както и дейности, които допълнително могат да увеличат замърсяването - като готвене и чистене. Препоръчително е след проветряване пода в помещенията да се минава с вода, за да не останат замърсените частици от атмосферата като прах в стаите.

Дишането през шал ме бива да се практикува за повече от 15 минути, защото замърсяванията от въздуха се задържат в тъканта му. Затова и се препоръчва честото пране на шаловете.