Столичната община е почти готова с разработването на идеен проект за цялостна промяна на визията на Зоологическата градина, така че да отговаря на съвременните изисквания на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Общата стойност на идейния проект е 10 млн. лв. Това обяви днес пред журналисти зам.-кметът по екология Йоана Христова, която провери ремонта в сектор "Хищници - големи котки", който предстои да бъде завършен до края на април.

От август 2016 г. в зоопарка се извършва преустройство на външната част на дворните клетки на представители на семейство котки - ягуар, пума, леопард и тигър. Преустройството ще разшири неколкократно външните пространства, като новите външни заграждения ще са с визия в съответствие със съвременното зоопарково строителство, посочи Христова. Ремонтът включва и подмяна на алейната настилка за посетители и парковата част на сектор "котки". Ремонтът е на стойност 1,3 млн.лв., осигурени от бюджета на общината.

Относно идейния проект за цялостна реконструкция на зоопарка зам.-кметът Христова очаква до края на годината финансирането да бъде осигурено. Животните ще бъдат разположени в среда най-близка до естествените им обитания, на площ от пет до десет пъти по-голяма от територията, на която живеят сега.

Зоните ще са озеленени, специално аранжирани, с поливна система и ще бъдат обособени на континентален принцип - Африка, Северна Америка, Южна Америка, Азия и т.н., обясни директорът на зоопарка Добромир Бориславов.

Той подчерта, че животните ще имат възможност да са в смесени композиции, тоест в една зона могат съвместно да се показват видове, които в природата живеят заедно, например зебри, жирафи и антилопи.

Предвиждат се и зони за пингвини, жирафи и фламинго.

За посетителите ще има образователен център, книжарница, сладкарница. Ще бъдат направени и различни маршрути за посетителите, каза Бориславов. Зоологическата градина ще се превърне в атракцион от съвременен, европейски тип, каза той.