Цената на агнешкото месо десетина дни преди Гергьовден е ниска, дори по-ниска от миналогодишната, тревожат се животновъди от Крайдунавска Добруджа.

Любен Сивев отглежда около 300 овце в Кайнарджа и е приготвил около 200 агнета за продан. Разтревожен е, защото тази година цената е по-ниска дори от миналогодишната.

 „Други години ги продавахме на 5 лева, тази година - на 4 лева, тъй като това не е нещо, което можеш да го съхраниш в определени килограми”, коментира той.

Животновъдите се оплакват и от липсата на работна ръка за наемане. За ниската цена пък вина има и вносът на доста по-евтините румънски агнета.

„Което значи, че те са дошли от екстензивни райони, отгледани при не особено добри условия, на ниска себестойност и съответно на ниска цена, която е конкурентна на българската това не е добре”, посочи проф. Радослав Славов, от аграрния факултет на Тракийски университет.

Животновъдът коментира, че българинът предпочита да яде некачествено агне, но евтино и това според него е причината да страдат всички животновъди в България.

Според овцевъдите държавата започва да проявява отношение към бранша, но твърде плахо и намесата й трябва да бъде много по-голяма.