Самолети започнаха да пръскат срещу напастта от комари по поречието на река Дунав. За справяне с проблема държавата отпусна на общините близо 2 млн. лева.

Акцията е свързана с програмата за борба срещу нодуларния дерматит, подета от земеделското министерство.

Пръскането се осъществява по поречието на реката, на територия от 600 м от брега към сушата.

Обработват се площите, където има най-много комари заради влагата.

„Облитанията на самолетите са на височина над 10 м от растителността, целта е този облак прах, който се създава, да остане по-дълго във въздуха, за да може да действа върху летящите насекоми”, обяснява процеса д-р Андриан Райков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Русе.

Наземното пръскане срещу комари в Русе започна още през април, със средства от общинския бюджет. Заради дъждовете обаче има много трева и ефектът не се усеща навсякъде.

Спасимир Димитров, директор „Обществен ред и сигурност", допълва, че държавната помощ е изключително важна. „Община Русе пръска наземно, авиационното пръскане е важно за нас, тъй като по този начин се унищожават кръвосмучещите насекоми в местата, където те се развъждат”.

Въпреки че в региона няма заболявания от нодуларен дерматит, ще бъде извършена превантивна ваксинация.

Д-р Райков сподели, че през следващата седмица се очакват ваксини, за ваксинация на всички едри преживни животни, като за Северна България ще бъдат предоставени 350 хил. бройки.

Очаква се румънската страна също да започне авиационно пръскане по Дунава, за да има по-голям ефект в борбата с комарите.