Повече от 30 ученици от Смолян са играли опасната игра „Син кит”. Това установиха експертите от Районната здравна инспекция в града, докато изследваха възможните опасности за младежите в интернет.

Оказва се, че децата в Смолян добре познават зловещата игра, в която се изпълняват абсурдни мисии, някои от които опасни за здравето и живота на участниците.

Играта „Син кит” доби популярност, след като в социалните мрежи се появи информация, че тя е довела до самоубийството на над 100 деца в Русия. В последствие обаче тази информация не беше доказана. Според интернет експерти целта на разпространението на неверните новини е генерирането на повече посещения на дадени уебсайтове.

Любопитството било водещият мотив за включване в играта, коментираха още от Здравната инспекция. Поканите идвали от непознати, а мисиите били сходни с тези в Русия.

По думите на главния експерт в РЗИ – Смолян – Светлана Стефанова децата се отказвали, когато били предизвикани да подпалят дома или училището си или пък да извършат кражба. Тогава те получили заплахи, че ще бъдат открити по IP адреса ще бъдат открити и ще бъдат убити те или родителите им.

Такава опасност обаче няма, успокояват специалистите по киберпрестъпленията. Единственият начин, по който децата могат да бъдат открити, е чрез личните данни, които дават във своите профили.

Тревожно е обаче, че повечето  деца не смятат за  нередно да публикуват подобна информация.