Полицията в София и Общината започват проверка след сигнали на граждани за самонастанили се роми в няколко столични квартала. Това стана ясно след среща на ръководството на СДВР и представители на Общината с жители на "Бояна", "Симеоново" и "Драгалевци".

Поводът за срещата е увеличението на битовата престъпност в някои от жилищните комплекси на София. Кметът на район "Витоша" Валери Йорданов уточни, че е разпоредил проверка, която трябва да приключи следващата седмица. След това ще бъдат предприети мерки, ако се докаже, че има самонастанили се.

"Поне това, което казаха живущите и присъстващите от квартала, че те не са много отдавна там, но това, което ги тревожи, е, че не забелязват тези лица да извършват някаква работа, тоест да работят някъде, и се забелязва някаква миграция към тези заселвания", каза той.

Директорът на СДВР Младен Маринов допълни, че оперативната обстановка в някои от столичните квартали в действителност е усложнена.

За "Драгалевци", "Симеоново" и "Бояна" бяха поставени въпросите, засягащи битовата престъпност, по-основно кражбите, които се извършват в домовете, дворните места – тези кражби, които се извършват от лица, които не са организирани групи, а са лица, които по този начин се изхранват и си изкарват прехраната.