72-годишния Кольо Колев от Котел, който възпя премиера Пламен Орешарски, никога не е членувал в партии. Фармацевтът, който пише стихове на шест езика, е един от колоритните образи в подбалканското градче.

Денят му е поделен между аптеката, в която работи и различните му интереси, между които планинарството и бойните спортове. Странстващ фармацевт - така нарича себе си Кольо Колев. Тръгнал от ямболското село Недялско, в последните 50 години е живял в Елхово, Тополовград и Ямбол. Котел е последната му спирка засега.

Откриваме го зад гишето на аптеката, в която работи от 8 години. На 31 декември, докато чака клиенти и подтикнат от думите на свой познат „Защо не напишеш нещо за Орешарски?”, той създава „Ода за един достоен премиер". Така се ражда най-популярната му творба.

„Пламенчо, юначе, накара Бойко да заплаче
Завижда ти безмерно, пред очите му е черно
Ден нощ гадае, не може да узнае как във социалната реформа бързо сложи форма”, рецитира Колев.

Кольо е едновременно изпитание и находка за своя работодател. Осигурил му е жилище в Котел и го е приел с всичките му странности.

„Няма ден, в който да не съм сюрпризиран. Де с шега, де с виц”, признава собственикът на аптеката Христо Желев. „Той не пише само за Орешарски, обича да си пише и поеми, и стихове. Той си има копнежи и страдания по много жени, и в миналото, и сега”, допълни Желев.

„Страхотно емоционален човек е, много хубав човек”, коментира жена от Котел.

Кольо не е членувал в партии, но признава, че има леви убеждения. За пръв път пише за политик. Харесва Орешарски, защото смята, че е честен и не дава празни обещания. Планинар, естет, полиглот, фармацевтът обича да чете и скоро е започнал да учи 6-ти чужд език. Увлича се и по акробатиката и бойните спортове.

„След работа искам да почета нещо и си запланувам какво имам да чета, мога ли да напиша нещо, не мога ли да напиша нещо. След това задължително имам гимнастика или ще бъде от бойните изкуства упражнение”, разказа поетът-фармацевт.

Кольо разказва, че е стар ерген, но това не му пречи да е вечно влюбен и да посвещава стихове на хубави жени. Последната му муза е млада сервитьорка от Ямбол. „На поклонение в храма неосквернен на любовта, както бурята и морското вълнение прочистват дълбините от смъртта", рецитира той и признава, че тези стихове звучат много романтично на фона на много по-прагматичната ода за Пламен Орешарски.

Досегашните поетични опити на странстващия фармацевт не са видели бял свят. Признава, че е суетен и също, че би се радвал да се запознае с премиера Орешарски