Софийският Апелативен съд отхвърли изцяло претенциите на мюсюлманското вероизповедание към българското национално и културно наследство, каза пред Фокус кметът на община Кюстендил, Петър Паунов.

Искането на Главно мюфтийство отново да бъде собственик на 90 обекта в страната, сред които джамията в Кюстендил и Куршум Джамия в Карлово, стана повод за протести в София, Пловдив и Кюстендил.

„Благодарим на Бога и на съдиите, че спазвайки българското законодателство и националните приоритети, отказаха на хора, които посягаха върху имуществото ни със своите неоснователни претенции. Нееднократно сме заявявали, че това е провокация, на която се надявам, че ще бъде сложен край”, каза Петър Паунов.

Решението на Софийския апелативен съд може да бъде обжалвано, но според думите на кмета на Кюстендил то изцяло обезсилва решението на Градския съд, с което те са били признати за първоприемници.

„Става въпрос за паметници на културата, които трябва да бъдат превърнати в музеи на световната и на национална толерантност. Тук не става въпрос само за джамии, а за десетки други терени”, допълни още Паунов.