Две трети от населението на Свежен е на над 70 години. Когато падне сняг, хората разчитат единствено на добри съседи с личен автомобил.

„Дълбок сняг.... И болни, болни - стоим. Какво ще правиш?! Лекарства нямаме. Да мрем - това е!", казват възрастните хора.

По думите на кметския наместник Валентин Дойчинов, вече 4 години няма връзка с Карлово, а с Пловдив – от половин година.

Дороти Еков живее от една година в Свежен. Дошла е от Дания. Обожава природата и българския фолклор, но е изумена от факта, че възрастните хора в Свежен са оставени на произвола на съдбат: „Абсурдно е, че ние не можем да стигнеме до градовете! За младите хора не е чак толкова голям проблем, защото повечето имат коли.. Обаче имаме доста баби и дядовци тук, и те не могат да ходят в градовете, да си купуват лекарства, да ходят на медицински прегледи!"

„Има голямо напрежение сред хората. Ами, оправяме се. Които имаме леки коли, караме до съседните населени места, до Брезово.", казва Дойчинов.

Временно изпълняващият кмет на община Брезово отказа да се срещне с екип на bTV. В областната управа е депозирана петиция, подписана от всички жители на Свежен.

От областната администрация ни обясниха, че се работи по решаването на проблема. Идеята е маршрутка да превозва пътници между Свежен и Бабек, и от там те да пътуват до Пловдив:

„От община Брезово ще бъде потърсена възможност общинската линия Бабек-Свежен частично дофинансирана от общинския бюджет. Но това трябва да стане с решение на общински съвет.", каза гл.експерт Митко Стойчев.

До средата на март трябва да приключи и процедурата по обжалване на обществените поръчки за превоз на пътници от Карлово до Свежен.

„Говорим за посока Карлово - не мога това нещо да го гарантирам на 100 процента, защото това е процедура по закона за обществените поръчки!", подчерта Стойчев.

След като са получавали десетки обещания през годините хората от Свежен вече не вярват на думи. Те очакват местната власт да си свърши работата и то в най-близко време.