Пловдив стана първият град в България, където забраната за носене на бурки на публични места не получи достатъчна подкрепа от Общинския съвет, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Внесеното от Патриотичния фронт предложение за забрана на носенето на аксесоари, които покриват напълно лицето получи 15 гласа „за”, 12 – „против” и 21 „въздържал се”.

След бурни дебати, забраната пропадна с мотива, че Пловдив е Европейска столица на културата, досега всички религии са живеели мирно и кротко и подобно решение би развалило имиджа на града.

Преди това не беше прието и друго предложение – да се изчака с приемането на наредба до промяна в Закона за вероизповеданията.

По-рано днес Александър Сиди (ВМРО/ПФ) каза пред bTV, че и от двете страни на Пловдив (Пазарджик и Асеновград) има радикален ислям и вече и под тепетата има забулени жени. Според мнозинството в местния парламент, обаче, подобни твърдения не отговарят на истината.

Първата забрана за носене на бурки беше въведена в Пазарджик, където подобно нетрадиционно облекло беше честа гледка в ромския кв."Изток". По-късно подобно решение беше прието и в Стара Загора. ВМРО и НФСБ, партньори в Патриотичния фронт, обявиха, че ще работят за подобни решения още в София, Шумен, Хасково, Харманли и др.

Критиците на националистите твърдят, че се преекспонира проблем с шепа хора, като целта е партиен пиар преди предстоящите избори.