Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на вашите въпроси в студиото на „Тази събота”. Тя обяви, че на 2 април ще бъде пуснато метрото до летище София, а на 18 май - до Бизнес парка.

АКЦЕНТИТЕ:

Кога ще бъдат сменени сатрите превозни средства на градския транспорт?
Тече усилена подмяна на транспортните средства. Вече 66 нови се движат по пътищата, предстои още 60 да влязат в употреба до средата на тази година, когато ще бъдат спрени от движение и старите Икаруси.

Кога ще бъдат въведени умните светофари?
В средата на следващата година – първо на 20, а след това още на над 20 кръстовища. Интелигентна система не просто ще дава предимство на най-голямата колона, но главно е насочена към осигуряване на предимство за градския транспорт, линейките и пожарните.

Ще има ли нощен градски транспорт?
Правили сме си експеримент, който не се оправда. Имаше по 2-3 пътници в цял автобус. Удължаваме работата на метрото, когато има културни и спорни събития до късно. Но все пак внимаваме, защото е свързано с разходи.

Доволна ли сте от ремонтите в София?
Санкцията на фирмата, правила ремонта на бул. „България”, е 600 000 лв., което показва колко съм доволна. Когато се правят ремонти, трябва да заложиш механизмите за строг контрол. Те са изключително строги, позволяват да контролираме фирмата и при неизпълнение да налагаме санкции. Не мога да гарантирам, че няма да има проблеми, но мога да гарантирам, че санкциите и контролът са много сериозни. Ще бъде санкциониран и надзорът, ако е виновен.

Как ще се справи общината с дупките по пътищата?
Доказахме, че за да се реши проблемът с инфраструктурата, трябва да се правят цялостни реконструкции. От миналата година изпълняваме амбициозната програма за ключови трасета с висока скорост. Това освобождава ресурс да влезе в по-малките улички. Продължаваме тези програми. Тази година предстоят големи ремонти – по бул. „Цариградско шосе” - от 4-и км до алея „Яворов”, изходът към АМ „Тракия”, бул. „Витоша” – не само довършване на пешеходната част, но и от НДК до „Южния парк”. Започнахме и ремонтите, предизвикани от снеговете и дъждовете. Най-напред работим аварийно по големи улици и булеварди. Щом спрат дъждовете, имаме заявки от районните кметове да влезем в кварталите.

Ще бъде ли премахнат пазарът на ул. „Граф Игнатиев”?
Много се радвам, че проектите за централна градска част са най-широко обсъжданите за промяна в града – това е и смисълът. Има полезен дебат, предстоят да се направят корекции. Иска ми се фонтанът на пл. „Славейков” да остане, но реконструиран и сигурен. Това са детайли, които предстои да бъдат уточнени. Споровете са между архитекти. Това е изключително полезно за взимане на политическо решение от общината и общинския съвет.

Кога ще спре паркирането по тротоарите?
С изграждането на антипаркинг колчетата успяхме да свалим коли от много места. Ефектът е видим. Заради паркиране в зелени площи от началото на годината имаме над 150 репатрирани автомобила, миналата – около 2000 санкции. Трябва да го правим заедно с гражданите.

Имате ли амбицията и силите за трети мандат?
Още е рано, искам да напреднем в изпълнението на проектите и когато видя какво е постигнато, ще взема личното си решение. Подкрепата от моите колеги предстои да видим.