Хирург от Бургас беше отстранен от работа, след като за малко не оперира 10-годишно момиче от апендицит под влиянието на почти два промила алкохол, предаде кореспондентът на bTV Дани Атанасова.

Всичко започва малко след полунощ на 25 октомври.

Тогава детето постъпва по спешност в бургаската болница със силни болки в корема. Семейството е прието от дежурния лекар – д-р Дудулов, който, според родителите, е във видимо нетрезво състояние.

„Около него буквално се носеха изпарения, заваляше думи – типичният говор, който има един пиян човек“, разказа майката на момичето – Кирилка Дикова.

Семейството подава сигнал на тел. 112 и на място пристига полиция. Лекарят доброволно прави тест дрегер за консумация на алкохол. Апаратът отчита положителна проба с 1,89 промила алкохол, каза говорителят на ОД на МВР – Бургас Цвети Рандева.

Началникът на хирургията д-р Георги Мангъров твърди, че във въпросната нощ колегите на лекаря не забелязали да е пиян. Нещо повече – от професионална гледна точка поведението на хирурга било безупречно.

„Детето е с апендицит за операция, направени са всички изследвания, подготвено е за приемане в болницата и изведнъж бащата става агресивен без никакъв повод, казва: „Аз няма да си ставя детето в болницата да го оперирате“. От там нататък подписват и си заминават“, обясни д-р Мангъров.

По думите му няма абсолютно никакви данни д-р Дудулов да е бил пиян. „Човек с 1,9... той трябва да не може да върви. Няма абсолютно нищо такова“, каза той.

От проверка на bTV стана ясно, че преди да дойде на работа в бургаската болница хирургът оперирал в болницата в Казанлък. Бившите му колеги отказаха да застанат пред камерата ни, но разказаха, че имал проблеми с алкохола и срещу него са подавани сигнали от пациенти, че работи в нетрезво състояние.

Снимка: bTV

Ако пиеше, „за две години все щяхме да го видим в такава ситуация“, контрира д-р Мангъров.

Колегите на лекаря оспорват и начина, по който е взета алкохолната проба.

„Взема му се проба с дрегер, а не му е взета кръвна проба, което влиза в процедурата, където и да ви спрат, да ви вземат проба. Проверяващият трябва да му предложи да му вземат и кръвна проба, дори самите полицаи са коментирали“, каза д-р Георги Мангъров.

„Кръвната проба се прави само когато става въпрос за пътен инцидент и в такъв тип случаи отново самите водачи могат да изразят желание да дадат или не кръв. Конкретният случаи се отнася все пак до сигнал на гражданин, който има съмнение, че лекар е употребил по време на дежурство алкохол“, каза Цвети Рандева.

По думите на д-р Мангъров неговият подчинен в момента е „психически разстроен“ и затова го е пуснал в отпуск.

Лекарят е отстранен от работа още снощи, а детето е оперирано от друг хирург.

В писмено становище от болницата заявиха, че са започнали вътрешна проверка по случая.

Вижте повече във видеото: