Правителството обяви, че ще даде безлихвен заем на фалиралата Община Перник. Премиерът Бойко Борисов е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да обсъди с кмета начина, по който кабинета да подкрепи града.

„Община Перник започва веднага разплащане на задълженията си към кредитори”, съобщи на пресконференция кметът Иван Иванов.

С разрешения днес от Министерски съвет безлихвен кредит от 2,2 млн. лв. приоритетно ще бъдат изплатени част от дължимите суми за сметосъбиране и сметоизвозване, ще се насочат средства към второстепенни разпоредители и в сферата на образованието.

Ще бъдат предвидени пари и за гарантиране на плащанията по сключените споразумения за разсрочване на дълговете. Около 6 млн. лв. не са събрани като такси и данъци досега, каза Иванов.

До 1 декември изпълнението на приходната част е 59%. Пернишкият кмет заяви, че се подготвя нова система за увеличаване на събираемостта на приходите. Над 16 млн. лв. са задълженията на община Перник. Те са натрупани за 5-годишен период от средата на 2009 г. досега, каза още Иванов.

В събота инж. Иван Иванов обяви, че Община Перник е фалирала. Запорите на общината са в размер на 6 279 900 лв., съобщи той. За финансовия колапс на миньорския град той обвини предшественика си Росица Янакиева