Ще си търсим правата за лъвчетата Масуд и Терез, които община Разград дари на община Пазарджик. Това обяви на заседание на общинския съвет на Пазарджик кметът Тодор Попов, цитиран от БГНЕС.

Според него намесата по казуса на министъра на околната среда и водите Нено Димов е крайно недопустима. Преди седмица след протест на природозащитници министърът обяви, че животните няма да бъдат настанени в пазарджишкия зоопарк, а ще бъдат изпратени в Холандия.

Сагата с двете лъвчета започна, след като стана ясно, че големите котки са гледани при абсолютно неподходящи условия в Разград и се наложи намесата на доброволци, за да оцелеят. Беше намерена и възможност лъвчетата да бъдат преместени в среда, възможно най-близка до естествената.

Междувременно обаче Пазарджик поиска Терез и Масуд, а Общинският съвет в Разград ги даде – макар към момента да няма условия за отглеждането им на новото място. Появиха се съмнения, че лъвчетата в крайна сметка ще отидат в частна колекция. В същото време определени медийни кръгове започнаха масирана кампания срещу доброволците, които до момента са се борили за живота на Терез и Масуд.

Тогава министърът на околната среда и водите Нено Димов се намеси и обяви, че лъвчетата ще отидат в специализиран център в Холандия. 

„Никога не сме казвали, че ще вземем сега лъвчетата, а като пораснат и им създадем необходимите условия”, уточни кметът Тодор Попов. Той посъветва природозащитниците да се научат на възпитание и тогава да имат претенции към спасяването на животните.