Пастир от благоевградското село Ръждак почина от студ в празничната нощ. В Северна България се сбъднаха прогнозите за сибирски студ. Минус 24° измериха в традиционно най-студеното място у нас - Кнежа.

Минус 23° сковаха Видин, минус 18° показваше термометърът в Плевен, минус 17° в Лом и Ловеч, и около минус 15° в повечето северни райони.

Честта да измери най-ниската температура в първия ден на Новата година се падна на Галина Бозова от метеорологичната станция в Кнежа. „Минус 24° показваше през нощта”, посочи техникът в меторологичната станция в Кнежа.

Градът е известен като меката на температурните аномалии, затова там студът не учудва никого. „Рекордът беше преди три години, минус 29 градуса, издържаме, хора издържат на всичко”, казва Галина Бозова.

„Сибирци, ние сме свикнали, лятото адска жега, зимата - страшен студ”, обяснява местният жител Асен Ралчев. „Пожелаваме си и голям сняг, защото ще има и богата реколта”, допълва Атанаска Дединска.

Във Врачанско язовирите замръзнаха. Замръзнаха и автомобилите по пътищата. „След това е опитал да запали на газ, ама е замръзнала явно охладителната течност и не пуска газ”, посочва Пламен Петров.

Дали заради приповдигнатото новогодишно настроение, но шофьорите не се притесняваха от студа. „Ние сме оптимисти и идваме да отстраним повредата и ще си продължиме веселбата след това”, уверява Валери Петров.

Синоптиците обещават по-меко време в следващите дни.