Първите прегледи в Харманли не показват опасни зарази
Мигрантите се самоорганизирали, за да улеснят работата на лекарите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    4
Харманли
Снимка: БГНЕС

При днешните медицински прегледи на първите около 80 настанени в РПЦ - Харманли мигранти не са установени епидемично рискови заболявания. Това съобщи директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова.

„Малко преди обяд днес започна разпореденият в началото на седмицата пълен медицински скрининг на пребиваващите в центъра над 3000 търсещи хуманитарна закрила. Случай на краста е единственото кожно заболяване, което е било установено досега от специалистите,” уточни д-р Димитрова.

Първите лекарски екипи пристигнаха в ХарманлиОбстановката в бежанския център към момента е спокойна

Тя призна, че е приятно изненадана от добрия прием на инциативата, като мигрантите са се самоорганизирали, за да улеснят процедурите.

Назначени са били няколко рентгенографии на бял дроб за изключване на по-сериозни болести на дихателната система.

„Нововъзникнали болести на практика няма , има пациенти с хронични заболявания, но, не сериозни. Дравнително често, но не  толкова, каквото беше предварителното ми впечатление, са тези кожни пиодермии, които не са нищо особено”, посочи зам.-директорът на Александровска болница д-р Димитър Буланов.

Междувременно щетите от бунта се отстраняват, а хората в Харманли вече открито говорят, че навременно изпращане на лекари в лагера е щяло да предотврати сблъсъците.

  • 0
    4
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре