Паркът около НДК да стане едно от най-хубавите места в София, обещават от Столична община.

В момента около Националния дворец на културата тече усилен ремонт. Сменят се тротоарите, фонтаните, цветята и храстите. Ремонтът е за тринайсет милиона лева и коренно ще промени облика на парка. От общината обещават най-накрая да се намери решение и за прословутия паметник.

„С просто око се вижда, че паметник няма, а има просто останки от паметник, които при това са и опасни”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. „На два пъти Столичната община финансира демонтажа на опасни елементи от него. Какво ще се
случи с неговите останки ще реши Столичният общински съвет и се надявам това да стане до края на годината”, отбеляза Фандъкова. 

Ремонтът на парка ще приключи през пролетта на 2015 г. Той е на стойност над 13 млн. лв. - над 8 млн. лв. са осигурени от бюджета на Столичната община, а останалата част от сумата - близо 5 млн. лв., са по ОП „Регионално развитие”. Паркът е разположен върху площ от 160 дка, построен е в началото на 80-те години на XX век и оттогава е имало само частични ремонти.

Ремонтът на парка ще продължи в два етапа. Първият предвижда подмяна на ВиК мрежите, ремонт на фонтана в подлеза на НДК, обновяване на каскадите, подмяна на плочи и конструкции, възстановяване на каскадата в детския сектор.

Вторият етап предвижда изграждането и рехабилитирането на 24 418 кв. м. велоалеи и тротоари, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, възстановяване на парковите настилки, на зелените площи. Предвижда се подмяна на уличното и парковото осветление, чрез което ще се намалят емисиите на парникови газове. Ще бъде направена поливна система за целия парк, ще има две автоматизирани обществени тоалетни, видеонаблюдение. Изцяло ще бъдат поставени нови пейки, кошчета за смет, чешми, съдове за отпадъци, отводнителни решетки, отдушници. През зимата ремонтът ще бъде спрян заради атмосферните условия, а през пролетта ще бъде подновен и приключен.