Отрова отне живота на куче водач в София
От организацията, която обучава четириногите, не очакват реакция от страна на институциите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Убито куче водач
Снимка: bTV

„Аз буквално ослепях за втори път” – така столичанинът Павлин Митев описва загубата на своето куче водач - Марвин. Четириногото било отровено в градинката пред блока, където незрящият мъж живее.

Заедно били само една година, но кучето му позволявало да бъде напълно самостоятелен – да ходи на работа, да води дъщеря си на училище, да пазарува. „За мен беше много голям удар, това страшно много боли”, признава Павлин.

Предполага се, че кучето е погълнало отрова, която иначе се използва в стопански постройки за унищожаване на мишки и плъхове. Мъчило се 10 дни, но лекарите не могли да го спасят.

Елена Андреева от Фондация „Очи на четири лапи” посочи, че това е втори случай, в който опитите на някой да трови бездомни животни в крайна сметка води до смъртта на куче водач. Преди 3 години така в столичен парк е била загубена бременна женска.

„За мен това не е начинът, защото дете може да пострада от тази отрова. Крайно време е вече проблемът с бездомните кучета да се реши кардинално, а не бабите и дядовците пред блока или някой психопат да правят подобно нещо”, смята Елена. Тя призова тези, които смятат, че отровата е решение „да спрат да убиват невинни същества, които дават повече от тях”.

Обучението на куче водач отнема 3 години.

Елена признава, че не очаква ефективна намеса от страна на институциите. Павлин остава без своите „очи” – поне докато не бъде обучено друго куче, което да му позволи да живее живота си по нормален начин. Това ще отнеме поне 6 месеца.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре