Нов бетон на плажа, този път в Равда. Възмутени летовници сигнализираха bTV, чрез рубриката "Аз, репортерът", че много скоро и у нас може да има първи частен залив.

Бетонът е върху скалите и пясъка, а хотелът повече от скромен, само 8 етажа. Плажът е малък, затворен със скални фиорди и единственият достъп до него е малка стръмна пътека в скалите.

„Миналата година аз не си спомням поне тази част на плажа долу която е, мисля че съвсем скоро е изникнала, надявам се тогава това да не стане частен плаж за хотела, в смисъл да имат достъп всички плажуващи”, каза Станимира Батаклиева.

Фирмата инвеститор е „Тодоров и син 99" ЕООД. „Купихме сградата в процес на строеж, всички документи са проверени от наша страна, няма дюни в местността”, обясни Теодор Тодоров, собственик на фирмата.

Дюни няма, плажът е изключителна държавна собственост, но по документи и плаж няма. „Това са скалите, това също е скали, ето в тая част кадастъра не описва точно какво е, дали е пясък или е така нататъка, но дюни и образувания не може да има, поне в това отношение вече всички даже и вие станахте специалисти по дюни, знаете до къде са дюните и докъде не са”, поясни адвокатът на собственика Димитър Москоянев.

Имотът не попада в защитена територия е установила проверка на РИОСВ преди две години. Строителното разрешение е издадено още 2007 година и понеже е в границите на населеното място не подлежи на процедури по Закона за опазване на околната среда.

Собственикът обеща да не затваря достъпа, но частният залив по документи вече е факт.