Отново незаконна сеч на Витоша - отрязани са стотици дървета в природния парк. Природо-защитници сигнализираха, че мащабите са още по-големи, а държавата е ощетена финансово за стотици хиляди.

Става въпрос за букова гора, където има разрешение за сеч. Тя се намира в южната час на природния парк. Основното подозрение е, че покрай дърветата, които са определени за отсичане се режат и много други, а после следите се заличават.

Мястото е в южните части на Природен Парк "Витоша" над село Чуйпетльово. Това е една от малкото оцелели гори с вековни дървета. Сечта е разрешена. Това показва справка в публичния регистър на агенцията по горите. Фирма ВИВА-ЛЕС 02 ООД има право да добие 610 кубика дървесина за огрев.

Идеята на сечта е гората да се разреди и да се осигури простор за хубавите и здрави дървета. Фирмата може да отсече само тези, които са белязани с оранжева боя от горското.

„Виждаме отпечатъка от горска контролна марка на горски служител, който е проверил сечта и е установил, че това дърво е отсечено незаконно, тъй като около него няма никъде горска марка”, каза Александър Дучев, експерт по горите в WWF.

Експертите обаче подозират, че незаконната сеч е прикрита с фалшиви марки, на които няма отличителни знаци.

Снимка: bTV

Природозащитници са преброили около 1000 дървета с подобни марки. Около други 250 пък преброяват с червени печати, поставени от горското, което означава, че са незаконно отсечени.

Според документацията, горските са направили проверка преди един месец и са установили 349 незаконно отсечени дървета. Фирмата има право да сече не повече от две на 10 дървета. На места обаче се забелязва, че от 10 са отсечени от 5 до 8.

Според директора на „Югозападно държавно предприятие” Дамян Дамянов работниците са некомпетентни и погрешка са отсечени 349 дървета.

Пак от документите става ясно, че фирмата отрича да има нещо общо с незаконната сеч. Видно е, че фирмата е добила планираните 610 кубика от двойно по-малка площ спрямо предвидената.

Снимка: Мария Савкова

Все още няма съставен акт за нарушенията. Горските, които са отговорни за района, ще бъдат наказани със забележка. Не е изпратен сигнал до МВР, нито до прокуратурата.

От държавното преприятие, което отговаря за района твърдят, че ще подадат сигнал до прокуратурата още другата седмица и ще проверят автентичността на поставените марки.

Свързахме с фирмата по телефона. Оттам обясниха, че нито има нарушение, нито те имат общо с него. Продължаваме да търсим и управата на природния парк.