Обвиненият в изнасилването на непълнолетно момиче Иван Евстатиев беше лишен от всички почетни титли и звания в Стрелча. Скандалът с бившия кмет от БСП вече е и политически.

Портретът на Евстатиев беше премахнат от общината, като на негово място ще остане само надпис.

В града са гневни и заради съмненията за злоупотреби по негово време, заради които в момента общината е задлъжняла с 1 050 000 лева.

Всички 11 общински съветници гласуваха титлите на Евстатиев да бъдат отнети. Пак единодушно през 2014 г. той се сдоби със званието, според местните хора – под натиск.

Те поискаха ревизия на доходите му, проверка на имуществото и фирмите на семейството му. Според кмета Стойно Чачов, Евстатиев е приел общината „на плюс” с 200 000 лева, но сега е на огромен дефицит.

Съпартийците на обвиняемия от БСП обаче смятат, че финансовия проблеми е имало винаги. Партията оттегли доверието си от Евстатиев и го призова да напусне общинския съвет.

„Неговата постъпка в обществен и морален аспект е силно укорима, оттам нататък компетентните органи трябва да се произнесат обективно и безпристрастно дали е налице или не извършване на престъпление.

Евстатиев е работлив човек, много активен, който е допринесъл много за общината с проекти, със социални програми, с развитие на културата. За съжаление тази негова проява слага силно петно върху авторитета му неговата дейност”, коментира Янаки Стоилов.

В Стрелча и тази вечер протестират, а прокуратурата проверява и друг сигнал за сексуално престъпление, извършено от Евстатиев - от 2004 г.