Откриха завишени нива на "естествен уран" в питейната вода в община Димитровград, в мрежата на село Върбица, съобщи областната администрация в Хасково. Данните са от проба в Националния център по радиология и радиационна защита от 11 май.

В тази връзка се ограничава ползването на вода за питейни нужди във Върбица. Водата обаче може да бъде ползвана без проблем за хигиенни цели, гласи още съобщението на администрацията.

РЗИ в Хасково е издала предписание на управителя на ВиК - Димитровград за осигуряване на питейна вода - бутилирана или от водоноски, за населението на селото. При получаване на нови резултати периодично ще бъде предоставяна информация.

Временната парламентарна комисия за установяване на причините за наличие на уран във водата на Хасково ще проведе открито заседание в Областна администрация - Хасково идния понеделник от 16 часа, съобщава още пресслужбата на администрацията.

В работата се предвижда да участват Главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, кметовете на Хасково и Димитровград, управителите на ВиК - дружествата и експерти от компетентните ведомства.