Жителите на три села си направиха собствен път. Хората решават да действат сами, след като са били принудени на пътуват до Монтана 100 км., въпреки че се намират само на 30 км. от града.

„Титулярното” трасе е затворено повече от три месеца. Освен че води към Дунав мост 2, той е и най-пряката връзка между Монтана и близките села Горна Вереница, Долна Вереница и Винище.

Местните излязоха на протест срещу абсурда още през януари. Според местната власт, обаче, докато не бъде завършен ремонтът на околовръстното шосе на Монтана, пътят няма да бъде отворен и хората ще трябва да използват обходния маршрут.

По същия път минават и линейките, за да стигнат до трите села.

За да спестят поне от гориво, хората намериха свое решение – офроуд трасе през гората. Признават, че на ден по него се чупят по 3-4 коли, но при спешна ситуация няма друг начин.

От фирмата изпълнител вече са поискали нова отсрочка за довършване на „официалния” път.

"Оказа се, че по време на празниците не са работили, така че исканото от тях удължаване на срока до 15 май за мен е неприемливо”, коментира областният управител на Монтана Ивайло Георгиев.

За да скърпят и без това тънките си бюджети, част от малкото работещи хора в селото са наели квартири в града за месец време. И ако строителството не приключи в срок, се заканват да бойкотират всички следващи избори.