Две комисии към Столичния общински съвет (СОС) отхвърлиха искането за местен референдум срещу строителството в "Младост".

Инициативен комитет внесе 14 хил. подписа за налагане на своеобразен мораториум върху строителството в четирите части на "Младост". Комисиите решиха обае, че допитването е незаконосъобразно и излязоха с предложение въпросите за референдума да бъдат редактирани.

Кметът на район "Младост" Десислава Иванчева, която е основен организатор на протестите там, каза пред журналисти след заседанието, че ще запознае жителите на "Младост" със становището на комисиите. Тя обяви, че ще покани "всички в СОС и гражданите на "Младост" в понеделник вечерта на кафе-митинг за защита на референдума и за отстояване на нашите действия". Иванчева каза, че протестът ще се състои пред Столичната община или пред районната администрация в "Младост". Тя заяви, че трябва да защити гражданите от квартала, защото преди да е кмет на района, тя е гражданин, жител на "Младост".

Главният-архитект на София Здравко Здравков посочи, че многократно е призовавал Иванчева да намерят конкретните проблеми в устройствените планове, да дефинират например десет проблемни имоти, както и да се намери формата, под която да комуникират със собствениците на тези имоти. "Проверете какво обещавате, когато поемаме такива ангажименти, това ще ни струва много пари", отбеляза Здравков и призова Иванчева да внимава какво обещава. По отношение на застрояването главният архитект каза, че в район "Младост" плътността на застрояване е 20 процента, в "Дружба" - 18 на сто, в центъра на София – 45%, в "Бъкстон" - към 50%, а в центъра на Париж – 66%.