Случайната намеса на охранител спаси Пловдив от дипломатически и религиозен скандал. Мъжът е потушил с ръцете си пламъците по дървената дограма на близката Джумая джамия, след като тя е била залята с нафта и подпалена от пиян минувач.

Героят-охранител не желае да застане пред камера, тъй като не търси публичност, но единствено неговата намеса е спасила от пълно изпепеляване паметник на културата от средата на XIV век.

Снимка: БГНЕС

Малко след 22:00 часа във вторник охраната от сградата на Министерството на туризма забелязва гъсти пушеци в основата на близката Джумая джамия. Пазачът не губи време и сам се хвърля да гаси пламъците. „Отсреща пазачът вижда и гаси пожара”, обясни районноят мюфтия на Пловдив Ерсен Ахмед.

„Тука започнало да пуши и нямал време да се качи да вземе пожарогасителя и сам се хвърлил да гаси”, разказа колега на охранителя, който също пожела анонимност.

От Районното мюфтийство са категорични, че евентуалното опожаряване на Джумая джамия би било изключително опасен акт с непредвидими последици.

Това е второ посегателство срещу сградата в рамките на 11 месеца. „Всички се притесняват при такива актове! Няма значение дали е мюсюлмански храм, християнски храм или еврейски храм! Надявам се това да не се поговори!", коментира още районният мюфтия на Пловдив.

Джумая джамия е спасена и от факта, че подпалвачът купува нафта, вместо бензин. Той дори прави опит да се върне, за да довърши започнатото. „Сам си е налял гориво от бензино-колонка и е тръгнал да бяга с него. При този му опит да избяга е бил заловен от охраната на бензиностанцията”, обясни прокурор Галина Андреева-Минчева, говорител на Окръжна прокуратура в Пловдив.

Подпалвачът е криминално проявен, с невлязла в сила присъда за изнасилване. За палежа може да получи от 3 до 10 години лишаване от свобода.