Седмица след падането на големия сняг топенето му предизвика свлачища, а те на свой ред създават проблеми за хиляди българи. Хиляди тонове скали затрупаха пътя между Пловдив и Смолян. Блокиран е и пътят Бачково - Наречен в района на Юговското ханче.

Над 5 000 тона скална маса затрупаха шосето между Бачково и разклона за Кръстова гора. Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в събота вечерта около 23:00 часа. Все още не е ясно дали под грамадата скални маси няма затрупани хора и автомобили.

Към момента полицейски постове на изходите на Бачково и Асеновград връщат колоните с автомобили по обходния маршрут през Кричим и Девин, който също беше затрупан от две свлачища допреди 48 часа.

Снимка: bTV

Разчистването на скалните маси от пътя Асеновград-Смолян ще отнеме дни. Дотогава той ще остане затворен.

Агенция „Пътна инфраструктура” предупреждава водачите да са особено внимателни по планинските пътища. Оттам информират за още три сериозни проблемни участъка заради активизирали се свлачища.

Минути преди 12:00 часа беше възстановено движението по пътя Симитли-Разлог.

По пътя Пещера-Бяга също има свлачище, но там движението се извършва само в едната лента и шофьорите трябва да са с повишено внимание и съобразена скорост.

Временно ограничение на движението е въведено и за пътя Пещера-Батак, поради свлечена скална маса и паднали дървета. Движението се осъществява само в едната лента.

В Кържалийското село Сипей се е активирало свлачището, като е обхванало още къщи.

Снимка: bTV

От АПИ информират, че пътищата в цялата страна са проходими при зимни условия. Температурите рано тази сутрин са в интервала от минус 10 до 8 градуса над нулата.

Ограничена видимост поради мъгла до 50 метра има на прохода Шипка и Сливен-Ичера. До 100 метра е видимостта в района на Антоново, Кубрат, Прохода на Републиката, Гривица и Любеново.

На автомагистрала „Хемус” предстои авариен ремонт на виадукт „Елешница”, поради което е въведена временна организация на движението - изцяло се насочва от активната лента в изпреварващата лента на ляво платно в посока Варна-София от км 6+500 до км 8+000.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите