Още един къдроглав пеликан е намерен мъртъв в резервата „Сребърна”, съобщи в четвъртък директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид.

За последен път в края на март в резервата бяха намерени шест мъртви пеликана. Резултатите от изследванията показват, че са заразени с птичи грип.

Заради случаите на птичи грип посещенията в резервата „Сребърна” се ограничават със заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе. Забраната важи за защитената местност „Пеликаните” - бившата буферна зона на резервата, прилежащите територии, ползването на туристическата инфраструктура и извършването на любителски риболов.

Охраната на резервата е предупредила служителите на музея също да информират посетителите да не предприемат разходки.

За спазване на ограничителните заповеди ще следи охраната на „Сребърна”. Срещу нарушителите ще бъдат прилагани административно-наказателни разпоредби.

Сега обстановката в резервата е спокойна. В колонията на къдроглавите пеликани гнездят 45 двойки. Все още е трудно да се определи броят на новоизлюпените.

Нивото на водата при голямото водно огледало е 310 сантиметра, а при захранващия канал - 230 сантиметра, но се покачва с нивото на водите на река Дунав.