Родители на ученици в Класическата гимназия плашат с гражданско неподчинение, включително да правят жива верига, за да не допуснат връщането на училището в сградата в кв. "Модерно предградие", ремонтирана с европейски средства. Те смятат за подходяща сградата на бившето 13-о основно училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 63, до Женския пазар, където е гимназията сега.

Родители и членове на училищното настоятелство настояват министърът на културата Вежди Рашидов да отмени заповедта си за преместването на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" (НГДЕК) на ул. "Баба" 16. Те заявиха, че ще сезират европейските институции за проблема.

Те припомнят, че от близо година училищното настоятелство настоява за експертиза за наличието на азбест в ремонтираната с европейски средства сграда. Според недоволните граждани азбестът е на практика неотстраним от конструкциите на сгради, че е канцерогенен и опасен за здравето.

От Министерство на културата заявиха по-рано днес, че анализ на прахови проби от въздуха в НГДЕК показва, че в помещенията няма остатъци от азбестоциментови материали и азбестови влакна.