Забраната за носене на бурки е превантивна мярка. Преди 10-15 години в Пазарджик не бяха така правоверни и нямаше забулени жени. При положение, че в Пловдив е най-голямото ромско гето на Балканите, съществува реална опасност за града. Това заяви общинският съветник на град Пловдив от Патриотичния фронт Стефан Послийски.

Предложението да се забранят бурките на обществени места в града под тепетата е внесено в общинския съвет от Патриотичния фронт.

Според Послийски на ромите в Пловдив предлагани сериозни финансови стимули, за да се забулят жените. По думите му общинските съветници се притесняват, че подобно влияние идва от Саудитска Арабия или Турция. 

Целта на вносителите е да се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения. Предвидена е и глоба от 300 до 500 лева за първо нарушение, а за второ - до 1 500 лева.

Нина Гьошева, същи общински съветник от Патриотичния фронт, поясни, че в предложението предвижда и забрана на каквато и да е била дейност на вероизповеданията в детските градини и учебните заведения, както и на всички места, където се събират деца в града.

Освен забрана на бурките от Патриотичния фронт предлагат и забрана на агитация на религиозна основа по улиците на града, като това включва раздаване на безплатни книги или брошури от различни веризповедания. Ще се водим от регистъра на признатите вероизповедания в Европа, коментира Гьошева.

Иван Петков от БСП заяви, че въпросът все още не е бил обсъждан от парламентарната му група. Въпреки това смята, че няма да има разногласия по предложението – „ще сме против носенето на бурки, тази „толерантност” трябва да спре”.

Дали бурките в Пловдив ще бъдат забранени, ще стане ясно на сесия на общинския съвет на 18 май.

Преди това предстои обществено обсъждане по темата.

Забрана за бурки на обществени места вече беше приета от общинските съвети в Пазарджик и Стара Загора.

Вижте повече в цялото видео: