Такса за уличните музиканти в Русе – решението е на местния Общински съвет и влиза в сила от днес. Музикантите, които свирят в центъра на града, ще заплащат по 60 стотинки на ден.

Зейте е на 66 години. Родом е от Исперих, но обикаля по различни градове, за да припечелва на улицата с кларинета си. Русе е поредната спирка по пътя му: „Какво да правя аз, излизам, нито вземам социална помощ, нито нищо, ей така, за хляб да изкарам 25 лева. Хората, не виждаш ли, жълти стотинки хвърлят”.

С музика се занимава от 35 години. Освен сватбите, няма стаж и пенсия. Подобно на него са и другите улични музиканти в Русе. Които от днес за да събират милостиня ще плащат 60 стотинки такса на ден.

„Един музикант седне, и малко може да стопли душата на човек. И да го обложат с някакъв данък тротоарно право за мен е малко смешно на този етап в България…”, смята професионалният музикант Валери Неделчев.

Общината обясни, че нарочно е определила най-ниската възможна такса. Законът ги задължавал да таксуват музикантите за „тротоарно право".