Общината: Два пъти по-бързо пътуваме по еднопосочни "Дондуков" и "Цар Освободител"
През следващите два месеца ще се събират мнения по проекта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    2
Еднопосочно движение в центъра на София
Снимка: Google maps

Времепътуването по булевардите „Дондуков” и „Цар Освободител” ще спадне двойно, ако те станат еднопосочни. Това заяви на брифинг зам.-кметът на София Евгени Крусев. Той посочи, че предложението е резултат от анализ с участието на Дирекция „Управление и анализ на трафика”, а конкретен повод е предстоящият ремонт на „Дондуков”.

„Основната промяна, която предлагаме е бул. „Дондуков“ да бъде еднопосочен в отсечката между бул. „Васил Левски“ и бул. „Цар Освободител“, така нареченото Ларго, като посоката на движение е към Ларгото. За да се осъществи това предлагаме изместване на трамвайната линия с 3 м. спрямо сегашната й ос в южна посока, така че тя се приближава до южния тротоар – до сградата на Операта. С реализацията на това предложение за бул. „Дондуков“ постигаме възможността за изграждане на пълноценна велоалея“, добави Крусев, цитиран от „Фокус”.

Движението по булевардите „Дондуков” и „Цар Освободител” може да стане еднопосочноДнес ще бъде представен проект за нова организация на движението в центъра на София

Той уточни, че паралелно с това се постига и изграждането на перони за трамвайната спирка, обособени по физически начин, за да могат хората да чакат на безопасно място.

Като алтернатива за идващите от Ларгото, които искат да стигнат до Софийския университет зам.-кметът уточни, че това ще е бул. „Цар Освободител", който в този участък също ще стане еднопосочен. По думите му с промените ще се облекчи значително придвижването в центъра, защото ще се обособят по 4 ленти в посока и ще отпадне чакането по някои светофари, включително и разположеният пред Министерски съвет и Президентството.

Промени ще има и по ул. „Гурко", където колите ще се движат само в посока ул. „Алабин".

Очаква се през следващите два месеца Столична община да се допита до мнението на софиянци и едва след това ще се вземе окончателно решение за това дали промените ще бъдат въведени.

В социалните мрежи граждани изразиха притеснението си, че еднопосочното движение може да създаде повече „тапи” на възлови кръстовища и по околните улици.

  • 2
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре