Обществена сграда в центъра на Бургас, която се посещава от стотици граждани, всеки момент може да рухне върху главите им. Старият градски съд - сега Агенция по вписванията - е паметник на културата, но фасадата му е опасна за минувачите. Ремонтът се бави вече трета година заради тромави процедури.

Гледката на падаща мазилка, мухъл и влага, и поникнали храсти по разпадащата се тераса на една стара сграда отдавна не шокират. Разликата е, че тази постройка е действащо държавно учреждение. В опасната сграда се помещават Агенцията по вписванията, службата по пробация и част от Районния съд. Хората, които се налага ежедневно да ги ползват, са стотици.

Докато чакат ремонта да започне, служителите взимат инициативата в свои ръце - направили козирка, която служи като тунел срещу падащи предмети. И от двете страни на сградата има изградени рампи за хора с увреждания, но те на практика не могат да се ползват.

„Направили сме вътрешна огранизация, ако има човек с увреждания, съдебната охрана се обажда на служителя, слиза, обслужваме го и предоставяме услугите. Да, така е, затруднено е, но причината не е защото министерството и ние бездействаме, просто процедурата за сгради паметници на културата е изключително тежка", твърди Румяна Петкова – регионален директор на Агенцията по вписвания.

Процедурата по укрепване на сградата, собственост на Министерство на правосъдието, започва още през 2011 г. Тогава са осигурени и парите за ремонта. Но проектът още не е получил одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Част от балюстрадата на терасата е паднала. Този портик е улегнал, той има удавания, колоните са наклонени, отделени от сградата. Преписката беше върната с указание и предписание от НИНКН за втора комисия, която да констатира дали наистина трябва този портик да бъде премахнат. Неговото състояние е все по-зле, влошава се", обясни Веселина Илиева, главен архитект на община Бургас.

Над 50 са жалбите в общината срещу опасната сграда, която отново беше опасана със сигнална лента. Само в Бургас опасните сгради - паметници на културата, които спешно трябва да бъдат укрепени и обезопасени, са 14. И всички са в центъра на града.