Министерството на образованието не е знаело за решението на Стопанската академия в Свищов да награждава бивши ректори с пожизнена заплата, съобщиха от ведомството в отговор на bTV. Въпросът беше провокиран от разкритие, че бившият ректор проф. Величко Адамов трябва да бъде отпусната пожизнена заплата от 1500 лв.

„Практика да се показва специално отношение към бившите ректори има в много висши училища, но това е по-скоро символичен знак на уважение и не е свързано с подобно материално стимулиране и в такива размери”, заявиха от министерството, като уточниха, че в момента тече цялостна проверка на академията.

Статут на бившите ректори в Стопанската академия в Свищов гарантира пожизнено преподавателско място и заплата, стана ясно след разкритие в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Статутът на бившите ректори, приет още през 2011 година, се полага на избрани. Те трябва да са били начело на Академията един пълен мандат, след изтичането му да работят единствено във висшето училище, което са ръководили и където до пенсионирането си са били на основен трудов договор. На тези условия отговарят двама бивши ректори - професорите Атанас Дамянов и Величко Адамов.

„И четвъртата точка, която скандализира всички, а мене остави с отворена уста - правото ежемесечно след изтичане на мандата като ректор и навършване на 65 години да получава допълнително трудово възнаграждение, допълнително трудово възнаграждение над основната заплата, която е получавал преди да се пенсионира, към работната си заплата допълнително в размер на 1500 лева”, обясни проф. Иван Върбанов.

В зависимост от отработеното време и добавени към заеманата пожизнено академична длъжност това прави около 4500 лева на месец.

Доц. Иван Марчевски е един от 33-мата членове присъствали на гласуването на статута. По спомени е гласувал „въздържал се”.

Проф. Атанас Дамянов е получавал допълнителното възнаграждение в продължение на година. Доскорошният ректор Величко Адамов е навършил 65 години през април. Все още не е получил първото допълнително възнаграждение, тъй като служебният ректор отказва да разпише финансовото нареждане.

Прочетете цялата позиция на Министерство на образованието:

„До момента в Министерството на образованието и науката не е постъпвала официална информация относно подобно решение на Академичния съвет на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов (СА).

В Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, предстои да се извърши цялостна проверка от Звеното за вътрешен одит към Министерството на образованието и науката. Вътрешните одитори ще извършат оценка за съответствието на дейността на висшето училище с нормативните и вътрешните актове, включително и проверка на сигнала за цитираното решение.

Практика да се показва специално отношение към бившите ректори има в много висши училища, но това е по-скоро символичен знак на уважение и не е свързано с подобно материално стимулиране и в такива размери.

В Закона за висшето образование и в Закона за развитие на академичния състав няма изрично нормативно основание за изплащане на пожизнена заплата/пенсия на бивши ректори.

Едва след приключването на одитната проверка МОН ще има достатъчно основание да коментира информацията”.