Съвместните българско-американски военни бази ще бъдат натоварени до пълния си капацитет от следващата година.

Само за една година през най-модерната база в Европа са преминали 5000 военни. Ново село прилича на малък град с пожарна, църква, кино и столова, способна да побере хиляда души едновременно.

„Съвкупността на полигона на летището в Безмер дава възможности за тренировка на трите вида въоръжени сили и специалните сили, каквито няма никъде в Европа”, обясни полк. Явор Матеев, началник отдел „Съвместни съоръжения" към Министерство на отбраната.

Капацитетът на базата е за настаняване на 2500 военослужещи и ще бъде запълнен от следващата година, когато на Ново село са планирани над 35 учения и подготовки.

След решенията от срещата на върха на НАТО полигонът Ново село ще бъде част от подобни структури за тренировка на специалните сили в Полша, Румъния и Германия. За да бъде по-ефективна подготовката на командосите, специалните сили трябва да станат самостоятелна структура под отделно командване.

Това е единствения път да имаме съвременни сили за специални операции и ясна точна структура за управление собствен бюджет и постоянна подготовка с използване по предназначение.

В базата постоянно заети са шейсет души от околните села, а по време на учение персоналът от местни хора нараства в пъти.

До момента в изграждането на съвместните съоръжения са инвестирани 61 милиона долара от американското правителство. „Всички съоръжения обекти и сгради на тяхна територия стават собственост на България”, обясни полк. Матеев.

Следващата година там се очаква да има учения от януари до ноември.