Тютюнопроизводителите в стачна готовност и с ултиматум към властта. Ако до 10 дни не получат уверение, че тютюнът им ще бъде изкупен навреме и на добра цена, ще блокират пътища.

И тази година изкупната кампания в свиленградското село Мустрак започва с напрежение. Тютюнът отдавна е прибран, но фирмите дори не са го погледнали.

„Къде са фирмите, бе защо ги няма... Да ни съберат от нашия регион и да кажат – господа, цената ще е такава , изкупните цени ще са такива - къде са тези фирми?”, възмути се един от производителите.

Други се жалват, че са потънали в борчове и има риск продукцията им да мухляса.

От Асоциацията на тютюнопроизводителите обаче са категорични, че проблемът е локален и фирмите вече са на пазара. Но признават, че докато не се приеме закон, напрежение в сектора ще има.

„Само законът ще гарантира защитните механизми, затова действат в тази насока - по-бързо да влезе в пленарна зала”, каза председателят на организацията Цветан Филев.

Но в Сакар, където миналата година стоката беше изкупена под натиска на протеста буквално в последната минута, сега отново готвят крайни действия.

Категорични са, че няма да стачкуват срещу държавата, а срещу фирмите.