Опасността от бруцелоза у нас се разраства, след като експерти от Агенцията по храните констатираха нови две огнища - в Сатовчанското село Кочан и в град Кнежа. Междувременно от първото огнище - град Рила, съобщават за още заразени хора.

22 заразени животни в Кочан и 6 в Кнежа – това е констатацията на ветеринари след направените изследвания на преживни животни. Засега не е ясно дали заразата в новите огнища на бруцелоза е стигнала до хората. В Рила обаче десетки са заразените, а как е пренесена непознатата за страната ни болест още не е ясно.

Д-р Бандеров, който работи с болни животни, също е заразен. Лекува се с месеци, след трудна диагностика: „3 месеца без диагноза, обикаляне по разни, какви ли не болници, никъде не можеше да се уточни диагноза точна. Пробваме с един антибиотик, с втори антибиотик”.

Стотици болни животни са унищожени.

Най- лесният начин за зараза си остава консумацията на заразено мляко и месо. Важно е да знаем, че млечните продукти, трябва да са минали термична обработка.

А ако имаме съмнения, че сме се заразили, да настояваме за изследвания. Първите симптоми на болестта са повишена температура и болки в ставите.