Балони, пълни с райски газ, докарват туристите в Слънчев бряг до еуфория. "Веселият газ" се продава свободно, тъй като не е в списъка със забранените субстанции.

Без да се набиват на очи, продавачите на "весели" балони в Слънчев бряг пласират стоката си на пътя на шумните компании. Капсулката се продава за 5 лева.

Според продавача Айдън Фейзула е „много добре” на база на другите упойващи вещества. Туристите знаели какво е "laughing gas", тук просто им излизало по-евтино. Клиентите описват „безтегловно състояние”, което е още по-добро, ако си и пиян.

„Нямаме опит като наркотично вещество, но факт е, че използван в дискотеките, може да създаде доста силно безконтролно поведение”, коментира психиатърът-нарколог д-р Ивайло Димитров.

В смес с кислород, райският газ се използва при операции, като успокоява болката и приспива. Анестезиологът д-р Златко Янев предупреждава: „Когато райският газ се вдишва чист, без добавка на кислород, тогава може да се стигне до хипоксия... ниско съдържание на кислород в кръвта и от там да страда мозъкът, сърцето”.

Когато не е за медицински цели, газът не подлежи на контрол от здравните власти. Капсулите за балоните са внесени от Австрия. Зам.-директорът на здравната инспекция в Бургас д-р Вергиния Цанова признава, че тя и подчинените й нямат представа при какви условия е произведен райският газ. „Като всеки медикамент, при предозиране винаги може да има странични ефекти", отбелязва тя.

„Ако се установи от извършените проби, че се касае за наркотик, който попада в забранителния списък на здравното ведомство, ще се изземе от търговските обекти”, посочи и говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева.

Резултатите от пробите се очаква да станат ясни утре.