Нова фабрика за рапани отвори врати в Каварна. Предприятието ще осигури прехрана на 157 души от региона, но се сблъска с неочаквано затруднение – няма достатъчно желаещи да работят в нея.

Фабриката е първа за региона и е изградена в Каварна, за да се осигури прехрана и на местните рибари. „Суровината се добива с водолази и с кораби. В региона на Каварна има доста рибари, които работят в това направление и затова и фабриката е построена тук, за да бъдем близко до суровината.", каза управителят Любов Георгиева.

Трудът е ръчен и не може да се механизира, тъй като има опасност, при вадене на месото черупката да се счупи и частици да попаднат в месото.

Сварени или замразени, готовите продукти поемат към Япония, Корея, Китай и Америка. Дневният капацитет на предприятието е 15 тона. Все още обаче не са заети всички 157 работни места. Причината? „Тъй като се оказа, че в Каварна има регистрирани в бюрото по труда, обаче няма хора за работа.", обясни кметът Цонко Цонев.

Инвестицията за фабриката е милион и половина лева, част от тях и европейски пари по Програмата за развитие на сектор "Рибарство".

Земеделският министър Десислава Танева, която присъства на откриването на предприятието съобщи, че до края на юни ще бъде изпратена за одобрение и новата програма.