Нов скандал с тютюнев склад – в Благоевград
Инвеститор строи път и получава всички разрешителни за строеж, общината не му дава
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Тютюнев склад в Благоевград
Снимка: bTV

В продължение на две години, община отказва разрешително за строеж на сграда, въпреки всички разрешителни за това. А общински път се превръща в гарант по сделката. Става въпрос за бивш тютюнев склад в Благоевград – паметник на културата. 

Строен е преди близо 100 години от богат търговец, бивш кмет на града и директор на тютюневата фабрика. Днес сградата се руши и се превръща в реална заплаха. В основата е спор между собственици и общината.

Сградата е в центъра на Благоевград. Преди 2 години наследниците на собственика решават да строят. Обещават да запазят архитектурата на бъдещия мол с жилищна част. От общината пък обещават да помогнат, но поставят условие. „Имахме уговорка: разширяваш улицата, тясна е, няма как, и действително улицата беше тясна, аз ги разбрах, стиснахме си ръцете и обещанието беше – правиш улицата и не те закачаме повече и ще ти помагаме”, казва инвеститорът Людмил Коцев.

bTV Репортерите: Тютюн 2016 Никой в Пловдив не вярва, че тютюневите складове могат да изгорят от незагасена цигара

Инвеститорът разширява пътя и прави тротоари, като инвестира 20 000 лв. Въпреки това отказите валят в продължение на 2 години. Бизнесменът твърди, че всички закони са спазени, а Министерството на културата е одобрила проекта.

Тютюнев склад в Благоевград
Снимка: bTV

По време на съдебната битка е установено, че основен документ е фалшифициран – има разлика между представеното от общината доказателство и оригинала. „Знаете, че до данните на архива имат достъп не само служебни лица, имат достъп вещи лица, може всеки един гражданин да вземе от архива документи”, коментира главният архитект Васил Тинчев.

Решенията на съда в Благоевград и на Върховния съд са в полза на строежа. Но разрешение от общината все още липсва

„Просрочено е действително може би с десетина дни, с това време съм натоварен, не съм излизал въобще отпуска, натоварен съм с много задачи, цялото това саниране, което се прави в града минава и през моите ръце, няма кой да ми помогне дето се казва аз не съм само главен архитект, а и единствен архитект в общинската администрация”, твърди Тинчев.

Пред екипа ни главният архитект обеща да преразгледа становището си до дни. А инвеститорът подаде сигнал в прокуратурата.

Докато се води войната между собственици и община, друг бивш тютюнев склад в съседство вече е съборен и на мястото му се строи кооперация.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре