Избухна пореден бунт срещу масовото изсичане на гори - този път във врачанското село Моравица. Хората се заканиха, че ще блокират пътищата и няма да позволят да се изнася дървесината им.

Селото обвини представителите на Горското стопанство, че позволяват да се сече безогледно. „Ако ти дойдеш тука и погледнеш как минува ТИР, по два пъти на ден, 50 кубика, оттука четири джогане минуват, откъде я взимате вие тая гора?”, попита местният жител Йордан Цанев.

„Миналата година в района на Моравица са добити точно 100 кубика дърва”, обяви директорът на Държавното горско стопанство Евгения Христова.

„Кубиците са стократно повече от това, което обявявате, вие може и да не знаете”, отговориха протестиращите.

Сече се във вододайни зони, от тежките камиони е спукан и мостът при гробището. „Защо да стане второ Аспарухово, кой ще дойде отгоре да спаси Моравица, като сега при порой на центъра е пълно с камъни и жълта пръст”, попита кметът на Моравица Коно Жилковски.

Освен че съсипали полските пътища, камионите с дървесина изпотъпкали и частни обработваеми земи. „Как няма да се ядосвам, като дойдоха и ми направиха ливадата на пустиняк, 60 сантима са урези”, възмутен е един от потърпевшите - Георги Димитров.

Според хората се сече предимно в държавни масиви, оказа се обаче, че липсват цели частни гори. „Да спрат частните фирми да режат в Моравица и да си правят бизнес, да оправят пътищата, които са развалили от общинските и горският да си заминава”, настоя кметът Жилковски.

Заради напрежението горският на селото вече няма да отговаря за него, а от Регионалната дирекция по горите започват проверка.