Незаконно разширяване на ски писти в Пампорово. Това са открили експерти от Изпълнителната агенция по горите и Регионална дирекция по горите - Смолян при проверка в на дейността на ДГС "Широка лъка" , съобщават от пресцентъра на МЗХ.

Констатирана е сеч, различна от предвидената в горскостопанския план и разрешена с издадените позволителни. Незаконно са ползвани горски територии, като е осъществено изкореняване на пънове, изкопно-насипни дейности и подравняване на терена, с което са разширени ски пистите и е променено предназначението им.

При проверката е установено, че изградената нова въжена линия върху съществуващо трасе на ски влек "Помагалски", собственост на "Пампорово" АД, е в нарушение на разпоредбите на Закона за горите.

Установено е още строителство по протежение на цялата дължина на ски писта "Европейска" - от връх "Снежанка" до м. "Двата моста" на съоръжение за изкуствен сняг, като част от съоръжението попада в държавна горска територия и е изградено в нарушение на разпоредбите на Закона за горите.

За всички констатирани нарушения, РДГ - Смолян е сигнализирала Районната прокуратура в града и Регионален отдел "Национален строителен контрол" - Смолян. Изсичането е спряно. Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите са предприели съответните мерки и действия, които са в тяхната компетенция.