Тази сутрин багери влязоха в ученически лагер в Равда и сринаха една от постройките, собственост на Министерство на образованието. За земите на брега на морето от години се водят дела между държавата и реститути.

Двуетажната сграда, където до преди десетина години деца са ходили на летен лагер, е част от почивната база на дружество "Ученически спорт и отдих" към Министерство на образованието. Тя обаче не функционира, както и останалите постройки в околността. 

В края на 90-те години, Поземлената комисия в Несебър възстановява земите на предишните им собственици и започват дела, които още не са приключили.

Рано тази сутрин багерът изненада и пазача, който почива в неделя, и управата на дружеството.

„Ние сме лишени от възможността, която дава законът да обжалваме в 14-дневен срок. Към днешна дата, виждате какво е състоянието на сградата, не подлежи на възстановяване”, каза Емануил Рачев.

Заповедта на общината е от 27 април. Днес никой не отговаряше на телефоните.

Снимка: МОН

За да влезе в базата, багерът е използвал единствения участък, където оградата липсва, прегазил е по пътя няколко дървета и е стигнал до постройката.

Спорният имот е само на метри от брега на морето.

За 20-те декара претендират десетина бивши собственици на земята, а Министерството на образованието има акт за държавна собственост и нови планове.

"Нашите намерения са да се възстановят базите и да функционират така, че да се настаняват отново деца", обясни Емануил Рачев.

Повечето ученически лагери по морето обаче имат друга съдба. На мястото на Националния детски комплекс в Равда например се издига хотел с близо 800 апартамента.

Снимка: МОН

Дружеството сезира прокуратурата в Несебър за самоуправство. Към този момент девет са действащите държавни бази по Южното Черноморие, три от тях в Равда.