Нено Димов за Банско: По-добре втори лифт, отколкото върволица коли
На среща в Министерския съвет заинтересованите страни обсъдиха промени в плана за управление на парк „Пирин“ и концесионния договор за ски зоната
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 2
    3
Нено Димов
Снимка: Ладислав Цветков

От екологична гледна точка най-чистият транспорт е електротранспортът, какъвто е лифтът. Според мен е много по-добре да има втори лифт, отколкото цялата върволица от коли, които много повече замърсяват околната среда. Това коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод искането за втори лифт в Банско, след като в Министерския съвет бяха обсъдени промените в концесионния договор и плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Предвижданите промени в плана за управление реално ще дадат възможност за строителството на нови ски съоръжения, в това число писти, ски влекове, лифтове. Концесионерът пък ще трябва да плаща двойно по-висока такса и подлежи на санкции при нарушение на екозаконодателството – нещо, което до момента не беше предвидено в договора.

Концесионният договор, който действа от 2001 г., ще бъде прецизиран и актуализиран спрямо сега действащото законодателство.

Нено Димов
Снимка: Ладислав Цветков

Промяната на концесионния договор за парка е необходима, защото когато е правен той през 2001 г., не е имало опит в сферата. Това е бил първият такъв договор, а опитът е довел до спорни текстове, каза Димов. „Концесията трябва да бъде приведена с новите изисквания“, заяви министърът.

Втора кабинка в Банско няма да има и следващата зима, смята Николина АнгелковаВинаги сме подкрепяли изграждането на втори лифт, съобразно всички правила, допълни тя

В стария концесионен договор има санкции само от гледна точка на приходите, на Министерството на финансите, и няма санкционни режими за опазването на околната среда, което е предвидено в новите промени. Това от екологична гледна точка е изключително важно, обясни той.

Пътна блокада в Банско – искат втори лифтЕко активисти твърдят, че целта всъщност е унищожаване на природния парк

„Служебното правителство, Министерството на околната среда и водите по това време, излезе с няколко противоречиви становища, които са в тежка съдебна фаза относно новия план за управление“, припомни министърът. „Старият план е изтекъл много отдавна, чисто законово трябва да бъде продължен, защото действа 10 години“, уточни той. „Трябва да се довърши процедурата по актуализация на стария план, нещо което поиска с писмо кметът на Банско. Длъжен съм да процедирам по закон“, каза още Димов.

За възможността за строителство той увери, че „става дума единствено и само за ски съоръжения и прилежащата им инфраструктура. Никакво друго строителство, абсолютно никакво друго строителство не се предвижда“.

Нено Димов: Все още не може да се каже кога и дали ще има втори лифт в БанскоЩе се допуска единствено изграждане на ски писти и техническа инфраструктура, никакво друго строителство. За масова сеч изобщо не може да се говори, увери екоминистърът

Според вицепремиера Валери Симеонов няма вариант проблемът с километричните опашки за лифт да бъде решен чрез увеличаване на капацитета на съоръжението. „Не може да става въпрос за удължаване на работното време. Ако беше казарма, щяхме да го решим за нула време въпроса – строй се, преброй се, първа група от 6 ч., втора – от 10 ч., трета – от 12 ч. В случая става въпрос за хора, които са дошли да почиват“, заяви той.

Според Симеонов всички природозащитни организации били съгласни за втория лифт.

Нено Димов
Снимка: Ладислав Цветков

„Ние сме „за“ да се реши максимално бързо проблемът и най-сетне някой да направи стъпка за това, защото в момента Община Банско въобще не ги е грижа за тези опашки, те само използват това нещо, за да рекетират обществеността, за да направят ново застрояване“, коментира Андрей Ковачев от Коалиция „За да остане природа в България“.

Той подчерта, че е планирано увеличение на ски зоната от 0,6% на 7% от територията на парка.

Според кмета на Банско Георги Икономов обаче за момента се мислело единствено за лифт.

Андрей Ковачев: С искането за втори лифт в Банско се хвърлят фишеци, целта е съвсем другаВ актуализацията на плана за управление на парк „Пирин“, който местните искат да бъде приет, няма посочен проект за втори лифт, но за сметка на това е заложено застрояване на парка от 0,6 на 7%. Искат да отворят имотната спекула, коментира екологът

„Приоритет е втората кабинка, а също така ще се изследва територията дали би могло да има още писти и още лифтове“. По думите му обаче, това ще бъде „в буферната зона, която е сега усвоената ски територия, а не извън нея“.

Промените първо ще бъдат съгласувани, а после трябва да влязат за одобрение от Министерския съвет.

Потърсихме и фирмата концесионер на ски зоната, от там ни казаха, че за момента се въздържат от коментар.

  • 2
    3
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре