Германската "Нексанс Аутоелектрик Груп " започва изграждането на свой завод за автомобилни компоненти в Плевен, предаде БТА. На среща с кмета на града проф. Димитър Стойков отговорният мениджър на проекта Михаел Круп е уточнил подробности около градежа.

Монтажният завод ще е с площ от 5000 кв.м, като през пролетта местна фирма ще започне строителните работи и до края на годината той ще е готов. Всички необходими договори вече са подписани.

"Нексан Аутоелектрик" разработва и произвежда кабелни системи и електромеханични компоненти за конвенционално задвижвани превозни средства, както и за електромобили и хибридни автомобили. Сред партньорите й са „Даймлер” и „Дженеръл Мотърс”.

Компанията е основана през 1966 г. В Южна Германия, като през годините открива заводи в Чехия, Румъния, Мексико, Тунис, Украйна, Словакия и Китай. Днес „Нексан” има 7000 служители, които работят в общо 23 обекта.

Освен завода на „Грейт Уол”, където се сглобяват цели автомобили, у нас през последните години се появиха ред предприятия, които произвеждат компоненти за различни световни производители.