Недомислици при проектирането на пътен възел към магистрала Струма води до объркване и пътни инциденти. Става въпрос за пътния възел „Кочериново” в района на Благоевград. Там, вместо с кръгово, подлез или надлез, включването е с пресичане на главния път.

Налага се водачите да намаляват или дори да спират, да навлизат в насрещното, да пресекат и чак тогава да се качат на магистралата. На мястото има пътна сигнализация, но е лесно да се объркаш.

От откриването на участъка през октомври миналата година катастрофите тук са 5, при една от тях вчера румънец пострада тежко. „Основна причина е неспазване на необходимата дистанция от движещото се отпред пътно превозно средство, имаме и два случая на отнемане на предимство при завиване наляво”, каза инсп. Ивайло Паунов от ОДМВР-Кюстендил.

Според първоначалния проект п.в. „Кочериново” е бил заложен като полудетелина с диамант кръгово кръстовище. Сега от пътната агенция твърдят, че никога не е обмисляна реализацията на подобен вариант, тъй като с изграждането на АМ „Струма” трафикът по главния път е намалял.

АПИ все пак поеха ангажимент за по-сериозно обезопасяване на кръстовището.