Румен Русанов от Реформаторския блок е новият кмет на община Неделино, предаде БНР. Правомощията на временно изпълняващата длъжността Фанка Георгиева са прекратени с решение на Общинския съвет в петък.

Ден по-рано Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на Смолянския окръжен съд за отстраняване от длъжност на кмета на Неделино Стоян Беширов. Срещу него са повдигнати три обвинения за длъжностни престъпления на обща стойност около 700 000 лв.

Въпреки че на миналото заседание адвокатът на Беширов поиска отлагане заради изричното желание на обвиняемия да говори пред съда, и вчера Беширов не се яви пред съда. Беше представен документ, че е хоспитализиран.

Сред мотивите на апелативния съдия Евдокия Кемалова е възможността Стоян Беширов да влияе на подчинените си, ако остане на поста. Определението не може да се обжалва.

През лятото на 2014 г. с държавни пари е била ремонтирана детската градина в Неделино. Фирма е получила 40 000 лв., за да смени дограмата на детската градина, но това се е случило само на документи. Прокуратурата се самосезира, извърши се спешна проверка, а в Неделино бяха изпратени екипи на ДАНС и софийската прокуратура. Държавното обвинение образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу Беширов и му повдигна няколко обвинения.