Здравната каса съветва да не забравяме здравноосигурителните си книжки, когато тръгваме на почивка в Черноморието. Екип на bTV провери колко може да ни струва един преглед в курорт на морето, ако се разболеем от настинка или вирус и състоянието ни не отговаря на критерия за спешна медицинска помощ.

Легловата база в Слънчев бряг наброява 600 хиляди, а най-близкия личен лекар откриваме в Несебър. Тук здравна книжка не се иска и прегледът е безплатен.

„Ние не можем да предоставим никакви талони за консултации и изследвания, защото те са лимитирани само за пациентите записани в нашите практики и оттам възниква най-сериозният проблем с туристите”, каза д-р Живка Дюлгерова, личен лекар от града.

Летовниците търсят лекар при травма или летен вирус. По 40 евро за първичен преглед при специалист и 30 евро за рентгенова снимка заплащат туристите в Слънчев бряг.

От Здравната каса посочиха, че имат договор с кабинет на джипи в медицински център в Слънчев бряг, но лекар там липсваше.

„Всеки заплаща за извършената услуга и когато се върне в съответната страна му възстановяват разходите”, твърди д-р Петко Илиев, управител на Медицински център Слънчев бряг. Той пояснява обаче, че това важи за чужденци от ЕС, а на руснаците им плащат застрахователи.

За българите, които не са регистрирани по Черноморието и нямат свой личен лекар там, остава ситуацията, в която се осигуряват, но в същото време си плащат. А в курортите искат направленията за специалисти да се изпращат по електронен път от личните лекари на пациентите.