Ден след поредните наводнения у нас, облачността над страната ще е по-често значителна и отново ще вали – на повече места в Източна България, а в следобедните часове се очаква и да прегърми над планинските райони, съобщиха от НИМХ-БАН.

Максималните температури ще са 28°-30°. Температурата на морската вода е около 27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Потоп в Галиче, Крушовица и Бяла Слатина

Зрители на bTV съобщиха, че особено сериозна е ситуацията в Галиче, което е било залято от приливна вълна тази сутрин. Наводнени са били къщите, които са в близост до придошлата река Скът.

Местните предполагат, че вълната е в резултат на изпуснат язовир.

Скът наводни и Крушовица, където са пострадали около 100 къщи. В момента пожарникари ги отводняват.

Приливната вълна е достигнала и Бяла Слатина, като е наводнила стопански и частни имоти в северната част на града. Това съобщи пред БТА областният управител Венцислав Василев.

По думите му под вода в Бяла Слатина са автогарата, база на "Автобусни превози", няколко предприятия. Има разрушена една стара къща, но няма пострадали хора, допълни Василев.

Залят е участък от пътя Бяла Слатина-Кнежа и е препоръчително в тази посока да се пътува само по необходимост, уточни той.

Към момента 250 души са евакуирани от града.

В Бяла Слатина водата започнала да приижда в късния следобед вчера. Част от града потънала за минути, блокирала хората на работните им места и парализирала движението.

„Сега правим пречиствателната станция долу по европроект, обаче вчера вижте какво стана”, оплака се работник. Той и колегите му са останали без техника и багаж.

Загубите в индустриалната зона са за стотици хиляди левове. Унищожени са бази за селскостопанска техника, складове със тонове зърно, авторемонтни работилници. Тони Трайков бил в склада си и докато осъзнае, че е в капан, вече било късно. Изваден е с лодка.

„Буквално за половин час, 40 минути наводни, скъса панелите на халето и около 300-350 палета безалкохолно и бира се изляха (...) захарни изделия, зеленчуци, алкохол… Абсолютно всичко е брак.", разказа той.

Доброволци от близки и далечни райони на страната се притекли на помощ светкавично и точно навреме, за да спасят човешки живот. Помогнали на мъж, болен от диабет.
Критично е положението е в съседните Крушовица и Мизия. В останалите населени места, в които са залети помпените станции, е осигурена питейна вода.

„Това е основното, че няма пострадали хора. Има добитък пострадал, Областна дирекция по безопасност на храните ще вземе съответните мерки всички животински трупове да бъдат прибрани и закарани там, където им е мястото - в екарисажите.", каза областният управител на Враца Венцислав Василев.

Всички служби, включително и БЧК, работят в координация. Повечето от хората не са спали второ денонощие, в наводнените населени места имат нужда от доброволци.

Градушка, вятър и порой над Димитровград

Твърде неприятна беше петъчната вечер в Димитровград, който беше ударен от проливен дъжд, придружен от силен вятър и градушка.

По предварителна информация, валежите са били над 43 литра на квадратен метър.

По информация на местни медии се е наводнил централният площад пред общината, както и части от два жилищни квартала. Имало е и проблеми с електрозахранването. Жителите на града винят за наводнението спрения проект за изграждане на нова канализация.

Тази сутрин ситуацията в Димитровград вече е по-спокойна.

Постепенно възстановяване

В пострадалите от проливните валежи населени места в Западна България положението постепенно се нормализира, казаха пред bTV от пресцентъра на МВР. В общините Своге, Враца и Етрополе продължават отводнителните действия.

Беше наводнен 200-метров участък от пътя между селата Левчево и Бели брод в Монтанско, но тази сутрин беше отворен за движение.

В Пловдивско продължава да е в сила бедственото положение за седем от селата на община Родопи - Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево. Единствената връзка до селата е черен път с тесен мост, по който могат да преминават само леки коли. Храбрино и Дедево са без вода заради прекъснат водопровод.

След Борован в още две общини във Врачанска област - Мездра и Хайредин, беше обявено бедствено положение. Щетите по инфраструктурата, селското стопанство и жилищните постройки предстои да бъдат изяснени. Следят се нивата на язовирите и реките в региона, които се повишиха значително заради поройния дъжд през последното денонощие.Следят се нивата на язовирите и реките в региона. Очаква се повишаване на водните количества в района на селата Търнава, Алтимир, Липница, Хърлец, град Мизия и Галиче, където вече пострадаха от придошли води.

В Монтана частично е разрушена улична инфраструктура и в село Габровница, община Мотаната. Близкият до областния град язовир "Чернила" прелива контролирано и под наблюдение.

В Белоградчик, където паднаха 102 литра на квадратен метър дъжд, улиците в по-ниските части на града са затрупани с чакъл и пясък от стичащите се от високите зони води, където пороят изрови асфалтовата настилка. Под наблюдение е язовир Дъбравка.

Язовир "Скомля" в община Димово прелива. На стената на язовира с дължина 60 метра са поставени чували с пясък. В град Димово от проливния дъжд са изровени асфалтът и тротоари в града.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите