Два екипа на жандармерията остават да дежурят, но това е превантивна мярка. Според мен вече е разрешен проблемът и възникналото напрежение е потушено. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов по време на срещата си с представители на ромската махала в кв. „Кремиковци”.

Стотици жители на Гърмен, Марчево и други населени места поискаха изселването на незаконно настанилите се роми, които са обвинявани за кражбите в региона, както и за побой над група българи през уикенда. Стигна се до блокиране на пътища, а вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова беше освиркана от недоволните. Те дадоха на държавата седмица за решаването на проблема.

Днес протестиращите отказаха да седнат на една маса с ромите.

"Истината е, че и те (ромите - б.р.) са изнервени от българските граждани, идеята е да седнат на една маса, както вчера и министър Бъчварова призова, да видим да намерим най- правилното решение", каза началникът на ОДМВР-Благоевград Христо Разсолков.

Според Георги Костов, постоянното интерпретиране и преекспониране на ситуацията в община Гърмен разпалва напрежението: „Нека да оставим хората да го изговорят по между си и да разрешат проблема“. По думите му няма как махалата да бъде разрушена без да са предложени други жилища на обитателите й.

Той отхвърли възможността да бъде увеличено полицейското присъствие поради липсата на средства. „Местните жители изтъкнаха, че ромското население трябва да се наблюдава. Това е решим проблем с относително малко средства”, обяви Костов.

Той анонсира, че от другата седмица започва изграждане на система за видеонаблюдение. Отново през другата седмица хората в Гърменско планират национален протест и са категорични, че е възможно повторение на събитията от Катуница.