Жителите на Гърмен излязоха на най-големия досега протест срещу незаконно заселилото се ромско население там. Акцията започна спокойно и без напрежение около 12 ч. пред сградата на Община Гърмен.

Местните призоваха към протеста им да се включат хора от цялата страна, като в началото му бяха пристигнали рокери. Призивът наложи в района спешно да бъде изпратена повече полиция, за да не се стигне до сблъсъци.

След 12,30 ч. започнаха първите речи на площада в Гърмен, където има около 500 души. Продължават да се стичат хора, като присъстващите носят плакати с надписи „Има ли закон в България?”, „Стига вече политическо робство”, „Ние не разделяме обществото на етноси, а на добри и лоши”.

По-късно участниците в акцията възнамеряват да стигнат от площада до разклона за ромската махала „Кремиковци”. БНР съобщи, че няколко коли са транспортирали жителите от ромската махала към гората. Повечето участници в протеста са с нагласата, че той ще продължи и дори ще се пренесе в столицата, уточнява още националното радио.

Жителите на Гърмен настояват ромското население, заселило се в района да напусне, а незаконните им къщи да бъдат съборени. Днес изтича срокът, даден от протестиращите местни на държавата да се справи с незаконните строежи.

Общината реши да даде възможност ромите да купят и узаконят земята и постройките си, за да не се стига до наказателна акция. Хората от Гърмен обаче не са съгласни с това и се заканват да протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Напрежението в селата Марчево и Гърмен избухна, след като при масов бой трима човека бяха тежко ранени и приети в болница, осем се разминаха с по-леки наранявания и деветима бяха арестувани.

Причината е етнически конфликт между жителите на селата и съседната ромска махала „Кремиковци”, който започна като междусъседска свада, поводът за която била силна ромска музика.

Жителите на Гърмен се оплакват от рязкото увеличаване на жителите в ромската махала през последните години и от постоянни набези, кражби и тормоз.

  • Година по-късно, Гърмен отново се вдигна на бунт
  • Павлова не се чувства виновна за съборените ромски къщи
  • Жандармерия спря протеста на гърменските роми (ОБЗОР)
  • Булдозер бута незаконни къщи в Гърмен (СНИМКИ)
  • Днес в Гърмен отново ще събарят ромски къщи
  • Георги Костов: Кметът на Гърмен не може да има лична охрана
  • Кметът на Гърмен иска лична охрана, след като изпочупиха прозорци на общината
  • Само две незаконни къщи в Гърмен получиха отсрочка
  • Кметът призова жителите на Гърмен да дадат безвъзмездно подслон на ромите
  • ДНСК: До края на месеца в Гърмен отново ще падат къщи